Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

22 Temmuz 2015 Çarşamba


BALKAN GEZİSİ YOL NOTLARI  3

SARAYBOSNA


            Belgrad’dan önce E 75 sonra E 70 nolu yollarla Saraybosna’ya doğru yola çıktık. Yaklaşık 60 km. sonra otoyoldan Sabac yönüne ayrıldık. 21 nolu yola girdik. Sabac içinden dümdüz geçip Lozinca tabelalarını izledik. Buradaki yollarda sınır kapısı veya Sarejevo falan yazmıyor. Haritadan gidilecek güzergah üzerindeki kent adları belirlenip onları izlemek gerekli.

Sırbistan’da dikey ve yatay işaretleme iyi. Sapaklarda, köy, kasaba girişlerinde bilgi tabelaları var. Otoyoldan çıktıktan sonra hız sınırı genelde 60 km. Çoğu yerde de daha az.


            Belgrad’ın içinden Bosna Hersek sınırı 4 saat sürdü. Sınırda litresi 152,4 dinara 22.66 lt. mazot aldım. Sırbistan’a girerken mazotun litresini 157,9 dinardan almıştım.

Sınırda pasaportları verdim. Hiçbir şey sormadan çıkışı vurdu geçtik.

Yalova’dan Bosna Hersek sınırı : 1450 km.

            Bosna Hersek sınırında pasaportlara baktı. Giriş damgasını vurdu. 5 m. İlerde gümrük memuru durdurdu. Bagajı açtım. Gülerek, Türkçe “Yok bir şey, aile eşyaları.” dedim.  Yürü işareti yaptı.

Gümrük alanından çıkınca ilerde sağda banka var. 100 euro = 194,60 BAM  Pasaport, adres, imza.. Banka olunca muamelesi uzun oluyor. Döviz bürosu göremedim.

Buradan çıkınca sola dönüp Sarajevo yoluna çıkıyorsun. 140 km. yazıyor. Ancak tam 3 saatte gidebildik. (10 dakikalık tek mola ile.)

Yolun tamamı tek yön. İşaretleme hiç yok. Satıh eh işte. Navi çalışmıyor. (Saraybosna’ya 30 km. kala çalışmaya başladı.) Yoldan geçene “Sarajevo” diye seslenince gideceğim yönü gösteriyorlar. Bir iki dağ aşılıyor. Sürekli solama yasağı. Kaç km. olduğunu gösteren ilk ve tek tabelayı sınırda görmüştük. Başka bilgi tabelası yok. Bir iki yerde Sarejevo tabelası var. Dikey işaretlemenin hepsi o. Farlar sürekli açık. Yolun manzarası çok güzel. Her taraf yeşillik.

            Sırbistan sınırları içinde birkaç kez karşıdan gelenler radar uyarısı yaptılar. Böylece radara yakalanmaktan kurtuldum. Bosna Hersek içinde iki yerde polis kontrolü vardı. Durdurmadılar.

            Saraybosna içinde trafik rahat. Avrupa’nın ilk tramvayı Saraybosna’ya yapılmış. Tramvay yolundan gitmek serbest. Ancak öncelik taksilerin. Arkanda taksi varsa sola çekilip yol veriyorsun. Çekilmezsen arkadan korna çalıyorlar. Anlayana kadar epey korna sesi duyduk.

Saraybosna’da 2 gece Hotel Meydan’da konakladık. Çarşıya yakın vasat sabah kahvaltısı olan, pek fazla titiz değilseniz rahatlıkla konaklayabileceğiniz bir otel. Odanın geceliği 30 Euro





Üsküp’de olduğu gibi Saraybosna’da da kendinizi Türkiye’de hissediyorsunuz. Konuşmaların bir çoğu Türkçe. Dükkan tabelalarını okuyabiliyorsunuz. Yemekler deseniz hem çok güzel hem de ucuz. Köfte ve börek çok leziz.



Mezarlığı, Hayat Tüneli’ni gezdik. Çarşıda avare avare dolaştık.Demleme çay içtik. 

Savaş döneminin izlerini binalarda görmek mümkün.






İki günün nasıl geçtiğini anlamadan yola düşme zamanı geldi. Mostar üzeri Dubrovnik’e gideceğiz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder