Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

22 Temmuz 2015 Çarşamba


BALKAN GEZİSİ YOL NOTLARI 4

MOSTAR - DUBROVNİK


            Saraybosna Mostar arası130 km. kadar.  Yol dar. Tek şerit. 40, 60, 80 km. sınırlamalar var. Köy içlerinde sürat  40 km. Herkes kurallara uyuyor. Bilgilendirme tabelaları yeterli. Yol tek molayla 2 saat 30 dakika sürdü.


Yol üzerinde (bir tepeye tırmanırken) kuzu çevirmeciler var. Biz erken geçtiğimiz için yemedik. Ama çok güzel görünüyorlardı. Kuzu yenilecekse kaçırılmamalı. Başka yerde yok. (Elbasan’a kadar)
Yalova Mostar : 1780 km.
 Saraybosna yolundan Mostara girerken sağa ayrılıp şehrin içine girilmeli. Kime sorsanız (Old most, Old birç) köprüyü gösteriyor. Köprüye yakın park yerleri var.(5 kayme)
Mostar köprüsü gerçekten muhteşem. Köprünün her iki yakasında hediyelik ve hatıra eşya satan dükkanlar var. Yol üzerinde litresi 2.40 kaymeden 11,26 litre mazota 27,02 kayme ödüyorum.  (100 euro=194,60 kayme)
Mostar Köprüsü etrafı hediyelik eşya satıcılarıyla dolu. Her zevke uygun bir şeyler bulunuyor.
Etraflıca gezilmeli.

 
Mostar’dan çıktıktan 30 km.sonra Metkovic’e 2,7 km. kala  karşına birdenbire sınır kapısı çıkıyor. Herhangi bir işaret, tabela yok. Önündeki araçlar duruyor. Sen de duruyorsun.  Dura kalka ilerlerken sınır kapısı görünüyor.
45 dakikalık dur kalklı beklemeden sonra gişeye yanaştım. Pasaportları verdim. İnceledi. Yeşil sigortayı istedi. “Sınır çıkışlarında istemezlerdi, hadi hayırlısı” diye düşünerek verdim. Damgayı bastı. Yürüdük..
Biz Bosna Hersek’ten çıkış yaptığımızı zannederken Hırvatistan’a giriş yapmışız. Çıkışla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı.
            Hırvatistan sınırında aracın km.’si 86.747 yi gösteriyordu. Yalova’dan çıkalı 1820 km.olmuş.
Sınırdan Dubrovnik 95 km. Yol gayet güzel. İşaretlemeler tam.
Manzaranın keyfini çıkararak gidiyoruz ve birden Adriyatik karşımıza  çıkıyor.
Kah yanından kah yüksekten Adriyatik’i seyrederek yol alıyoruz. Dubrovnik’e girmeden önce köprüde fotoğraf molası verilmeli.

Navi düzgün çalışıyor ve bizi kalenin yanındaki park yerine götürüyor.
            Kalacağımız yer kale içinde Apartmens Orlando. Park yeri ağzına kadar dolu. Pila kapısına doğru devam ediyoruz. Arabadakileri kapıda bırakıp daha önce harita üzerinden belirlediğim kapalı garaja gidip arabayı bırakıyorum.
Kaldığımız dairenin penceresi eski şehrin ana caddesi Stradun’a bakıyor. 2 odalı dairede her ihtiyacımız düşünülmüş. 4 kişi 2 gece için 208 euro ödüyoruz.


Bu arada Dubrovnik oldukça pahalı bir kent. Sur üstünde bir küçük şişe su 2, portakal suyu 7 euro. Suyunuzu marketten alın. Börek ucuz. Hava muhalefeti nedeniyle biz yapamadık ama tekne turu 100 kuna. 1 euro yuvarlak hesap 7 kuna.
Dubrovnik anlatılmaz, yaşanır.
 


Rüya gibi geçen 2 günün sonunda yine yola çıkma vakti geldi.
Kapalı garajda arabayı almadan önce park ücreti olarak 30 euro bozdurdum. Oto parkta bileti makineye okutunca feleğim şaştı. Park ücreti 800 kuna. Yaklaşık 115 euro. Ödedik mecburen. Bir daha da arabayla Dubrovnik’e gelmeye tövbe ettik.!!!
Haklarını yemeyeyim. Otoparkın girişindeki tabelalara daha dikkatli baktığımda kısa süreli abonelik gibi bir uygulamanın da olduğunu gördüm. Ben bir an önce Dubrovnik’i gezme telaşıyla bu tabelalara hiç bakmamıştım. Bu da bana ders olsun.
Dubrovnik’ten,  bir gün  mutlaka tekrar  gelme niyetiyle ayrılıyoruz
Planımız, Dubrovnik’ten sonra Kotor, Bar, Budva, Ulcinj, Tiran.. üzerinden devam ederek yorulduğumuz yerde veya  varabilirsek  Ohrid’de  konaklamak.
 
 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder